Skip to main content

Wandelroute Sendero el Saltillo in Canillas de Aceituno

Sendereo El Saltillo

De Sendero El Saltillo is een nieuw wandelpad in de provincie Málaga met o.a. een spectaculaire hangbrug van ruim 50 meter lang De korte wandelroute van 8 km (1,5 uur heen en 1,5 uur terug als je het op je gemak doet) maakt deel uit van de 745 km lange Gran Senda de Málaga (GR-249). De vergelijking met de Caminito del Rey wordt natuurlijk makkelijk gemaakt, maar gaat mank; het zijn echt twee verschillende paden.

De Sendero El Saltillo (wat zoiets als ‘het sprongetje van het water’ betekent) is een korte ‘dagwandeling’ van 8 km die begint en eindigt op het centrale plein in het dorp Canillas de Aceituno en met wegwijzers wordt aangegeven. Een 54 meter lang hangbrug vormt het einde van deze nieuwe wandeling. De brug verbindt een machtige kloof, uitgesleten door de rivier Almanchares, tussen de dorpen Canillas de Aceituno en Sedella. Op delen van de route zijn op de ‘moeilijkste’ punten kettingen aangebracht en is het pad verbeterd om het voor een breder publiek toegankelijk te maken. Die verbeteringen hebben vooral te maken met de (grote) gaten die op sommige delen in het smalle pad naast de stenen irrigatiekanalen zijn gevallen. Daarom wordt deze wandeling ook afgeraden met slecht weer; uitglijden vormt dan een serieus gevaar. Aan het einde van de wandeling zit, naast de hangbrug, ook nog een kort stuk loopbrug langs de bergwand.

Caminito del Rey van de Axarquía?

Uiteraard kon het niet uitblijven dat het nieuwe wandelpad met hangbrug (70 meter lucht en diepte onder de voetjes!), spectaculaire uitzichten en flinke afgronden nu al de veelzeggende bijnaam “Caminito del Rey van de Axarquía” zou krijgen. Dat verhaal kunnen we meteen in de prullenbak gooien nu we het pad in mei 2021 zelf hebben verkend.
El Saltillo is eigenlijk één grote, slingerende aanlooproute (noem het een hike) langs waterkanalen en gaat ook over dezelfde weg weer terug. Onderweg wachten af en toe wat korte klimmetjes die de Caminito del Rey niet kent. Zeker op het einde moet er even stevig worden afgedaald naar de hangbrug; en terug dus weer worden geklommen. Daarnaast gaat de wandeling door een veel groener, weidser, maar ook minder spectaculair landschap dan de Caminito del Rey.

Smalle passages

Kort samengevat is El Saltillo veel meer een ‘gewoon’ onverhard wandelpad. Tegelijkertijd is het door de steile afgronden en af en toe smalle passages over de irrigatiekanalen een ‘engere’ route dan de überveilige en übergeorganiseerde Caminito del Rey. En daarin schuilt ook meteen een gevaar. De route trekt natuurlijk allerhande mensen aan, óók ‘wandelaars’ in een trainingspak van Louis Vuitton met daaronder een paar blinkende sneakers. Er zitten namelijk best wat linke stukjes in de route waar je gewoon even goed op moet letten omdat je er bij regen makkelijk uit zou kunnen glijden. Dat gaat natuurlijk een keer mis (en het is al één keer mis gegaan; een week voor de inauguratie van de brug donderde een vrouw in het ravijn die een selfie wilde maken) waarna je natuurlijk meteen weer een hele discussie krijgt met als uiteindelijke uitkomst dat overal hekken komen en de route net als de Caminito del Rey én veel te druk én veel te georganiseerd wordt.

Toegangsgeld

Het verhaal dat er op het pad in de toekomst misschien toegangsgeld gevraagd gaat worden, is uit de lucht gegrepen. De route maakt namelijk deel uit van de doorgaaande Gran Senda de Málaga en je kunt moeilijk geld vragen aan mensen die een doorgaande route lopen. Wél is het denkbaar dat er meer regulatie gaat plaatsvinden om te voorkomen dat er teveel mensen op het pad komen die elkaar moeten passeren. Daarnaast wil je ook geen busladingen mensen in Canillas de Aceituno dat nu nog zo’n heerlijk rustig plaatsje is! In 2021 en 2022 worden er langzaam verdere verbeteringen doorgevoerd op de route. Deze hebben vooral te maken met het dichten van gaten in het pad, het aanbrengen van hekjes op de steilere stukken, het plaatsen van roosters over sommige delen van de irrigatiekanalen en het verbreden van het pad.
(naschrift januari 2023: de route is gelukkig nog steeds niet overlopen en ‘overbeveiligd’. Wel zijn er hier en daar verbeteringen doorgevoerd, maar gelukkig is het pad nog steeds smal en loopt het op sommige punten langs heerlijke afgronden).

Alternatief: Salares – Canillas de Aceituno, 14,5 km

El Saltillo maakt onderdeel uit van de zevende etappe van de langeafstands wandelroute GR-249. Bij het ‘eindpunt’ van El Saltillo (de hangbrug dus), loopt het wandelpad verder en wacht een spectaculair en veel minder belopen pad naar het dorp Cómpeta en doet onderweg ook Sedella en Salares aan.
Met een wandeling in omgekeerde volgorde, dus eindigend in Canillas de Aceituno, maak je van een simpele ‘ochtendwandeling’ een stevige halve dagtocht die een andere aanpak vergt. Goede wandelschoenen, genoeg water en eten zijn standaard.
Om in Salares (of Sedella als je een kortere route wilt lopen) te komen, heb je een bus, taxi of lift nodig. Uiteraard kun je je ook op laten halen in Salares als je de route in Canillas begint.

De volledige zevende etappe van de GR-249 begint in Cómpeta en eindigt in Canillas de Aceituno en is met 25 km een serieuze en zware dagtocht van ca 8 uur!

Sendero El Saltillo

De wandelroute op kaart & GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: El-Saltillo.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (7)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *