Wandelroute Sendero el Saltillo in Canillas de Aceituno

Sendereo El Saltillo

De Sendero El Saltillo is een nieuw wandelpad in de provincie Málaga met o.a. een spectaculaire hangbrug van ruim 50 meter lang De korte wandelroute van 8 km (1,5 uur heen en 1,5 uur terug als je het op je gemak doet) maakt deel uit van de 745 km lange Gran Senda de Málaga (GR-249). De vergelijking met de Caminito del Rey wordt natuurlijk makkelijk gemaakt, maar gaat mank; het zijn echt twee verschillende paden.

Auto huren: Wij hebben inmiddels aardig wat auto’s gehuurd de afgelopen jaren. Op verschillende plekken, in verschillende steden en in verschillende periodes. In de lente, herfst en winter. Lees onze tips & ervaringen

De Sendero El Saltillo (wat zoiets als ‘het sprongetje van het water’ betekent) is een korte ‘dagwandeling’ van 8 km die begint en eindigt op het centrale plein in het dorp Canillas de Aceituno en met wegwijzers wordt aangegeven. Een 54 meter lang hangbrug vormt het einde van deze nieuwe wandeling. De brug verbindt een machtige kloof, uitgesleten door de rivier Almanchares, tussen de dorpen Canillas de Aceituno en Sedella. Op delen van de route zijn op de ‘moeilijkste’ punten kettingen aangebracht en is het pad verbeterd om het voor een breder publiek toegankelijk te maken. Die verbeteringen hebben vooral te maken met de (grote) gaten die op sommige delen in het smalle pad naast de stenen irrigatiekanalen zijn gevallen. Daarom wordt deze wandeling ook afgeraden met slecht weer; uitglijden vormt dan een serieus gevaar. Aan het einde van de wandeling zit, naast de hangbrug, ook nog een kort stuk loopbrug langs de bergwand.

Caminito del Rey van de Axarquía?

Uiteraard kon het niet uitblijven dat het nieuwe wandelpad met hangbrug (70 meter lucht en diepte onder de voetjes!), spectaculaire uitzichten en flinke afgronden nu al de veelzeggende bijnaam “Caminito del Rey van de Axarquía” zou krijgen. Dat verhaal kunnen we meteen in de prullenbak gooien nu we het pad in mei 2021 zelf hebben verkend.
El Saltillo is eigenlijk één grote, slingerende aanlooproute (noem het een hike) langs waterkanalen en gaat ook over dezelfde weg weer terug. Onderweg wachten af en toe wat korte klimmetjes die de Caminito del Rey niet kent. Zeker op het einde moet er even stevig worden afgedaald naar de hangbrug; en terug dus weer worden geklommen. Daarnaast gaat de wandeling door een veel groener, weidser, maar ook minder spectaculair landschap dan de Caminito del Rey.

Smalle passages

Kort samengevat is El Saltillo veel meer een ‘gewoon’ onverhard wandelpad. Tegelijkertijd is het door de steile afgronden en af en toe smalle passages over de irrigatiekanalen een ‘engere’ route dan de überveilige en übergeorganiseerde Caminito del Rey. En daarin schuilt ook meteen een gevaar. De route trekt natuurlijk allerhande mensen aan, óók ‘wandelaars’ in een trainingspak van Louis Vuitton met daaronder een paar blinkende sneakers. Er zitten namelijk best wat linke stukjes in de route waar je gewoon even goed op moet letten omdat je er bij regen makkelijk uit zou kunnen glijden. Dat gaat natuurlijk een keer mis (en het is al één keer mis gegaan; een week voor de inauguratie van de brug donderde een vrouw in het ravijn die een selfie wilde maken) waarna je natuurlijk meteen weer een hele discussie krijgt met als uiteindelijke uitkomst dat overal hekken komen en de route net als de Caminito del Rey én veel te druk én veel te georganiseerd wordt.

Toegangsgeld

Het verhaal dat er op het pad in de toekomst misschien toegangsgeld gevraagd gaat worden, is uit de lucht gegrepen. De route maakt namelijk deel uit van de doorgaaande Gran Senda de Málaga en je kunt moeilijk geld vragen aan mensen die een doorgaande route lopen. Wél is het denkbaar dat er meer regulatie gaat plaatsvinden om te voorkomen dat er teveel mensen op het pad komen die elkaar moeten passeren. Daarnaast wil je ook geen busladingen mensen in Canillas de Aceituno dat nu nog zo’n heerlijk rustig plaatsje is! In 2021 en 2022 worden er langzaam verdere verbeteringen doorgevoerd op de route. Deze hebben vooral te maken met het dichten van gaten in het pad, het aanbrengen van hekjes op de steilere stukken, het plaatsen van roosters over sommige delen van de irrigatiekanalen en het verbreden van het pad.
(naschrift januari 2023: de route is gelukkig nog steeds niet overlopen en ‘overbeveiligd’. Wel zijn er hier en daar verbeteringen doorgevoerd, maar gelukkig is het pad nog steeds smal en loopt het op sommige punten langs heerlijke afgronden).

Alternatief: Salares – Canillas de Aceituno, 14,5 km

El Saltillo maakt onderdeel uit van de zevende etappe van de langeafstands wandelroute GR-249. Bij het ‘eindpunt’ van El Saltillo (de hangbrug dus), loopt het wandelpad verder en wacht een spectaculair en veel minder belopen pad naar het dorp Cómpeta en doet onderweg ook Sedella en Salares aan.
Met een wandeling in omgekeerde volgorde, dus eindigend in Canillas de Aceituno, maak je van een simpele ‘ochtendwandeling’ een stevige halve dagtocht die een andere aanpak vergt. Goede wandelschoenen, genoeg water en eten zijn standaard.
Om in Salares (of Sedella als je een kortere route wilt lopen) te komen, heb je een bus, taxi of lift nodig. Uiteraard kun je je ook op laten halen in Salares als je de route in Canillas begint.

De volledige zevende etappe van de GR-249 begint in Cómpeta en eindigt in Canillas de Aceituno en is met 25 km een serieuze en zware dagtocht van ca 8 uur!

Sendero El Saltillo

De wandelroute op kaart & GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: El-Saltillo.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (7)

 • Nogmaals : busverbinding Malaga – Canillas de Aceituno ( niet gevonden ) Omnio is soort carpool
  dus maar afwachten of je terug kunt. Dus als iemand een andere buslijn weet : heel graag spoedreactie
  Alvast bedankt. Peter

  • Roel Van den Eijnde

   Dag Peter,

   Excuses voor de late reactie, maar voor ons is deze website ook maar ‘gewoon’ een hobby. Dus wij weten niet alles en zijn niet altijd bereikbaar. Is je vraag nog opportuun of ben je al vertrokken inmiddels? Graag even een bericht, wellicht kunnen we nog wat voor je betekenen!

 • Hoi , bedankt voor je reactie, zie het nu pas 🫢
  Die genoemde app daar vind ik geen buslijn van Malaga naar Camilla’s de Aceitunu
  Dus als jullie wel een buslijn vinden
  ( zeker doordeweekse dagen ) dan zie ik het graag op mijn mailadres ( of deze site terug.)
  Groet en bedankt Peter

 • Goeidag , om de wandeling Sanders el Saltillo te doen zoeken wij een O.V . busverbinding vanuit Malaga naar Casillas de Aceituno en terug. Kan via internet geen enkele buslijn vinden, heeft u wellicht de juiste informatie . Bijvoorbaat dank ook voor jullie verhaal omtrent deze wandeling

  • Roel Van den Eijnde

   We moeten het antwoord schuldig blijven, maar onlangs wees iemand ons op de Omio app. Daar had hij zijn volledige reis in Andalusië (in dit geval van Malaga naar Ronda) mee uitgezocht én kaartjes mee gekocht. Misschien is dat wat? Laat het ons even weten als het iets oplevert. Uiteraard is het goed mogelijk dat er geen bus rijdt, maar ik meen me te herinneren dat er een paar keer per dag een busvoorziening was. Vooral doordeweeks. Maar nogmaals: probeer het en deel je ervaringen. Mocht je er niet uitkomen, dan kan ik een contact ter plekke vragen hoe het zit. Geen probleem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, opmerkingen, goeie Spaanse grappen, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië