Wandelroute Sendero de la Garganta Verde

De afdaling in de Garganta Verde behoort tot één van de populairste wandelingen in de Sierra de Grazalema. Hoewel de afdaling (en vervolgens de klim!) er in combinatie met de warmte conditioneel best inhakt, is het geen moeilijke of lange tocht. Prima voor een halve dag. Een permit is voor deze tocht wel noodzakelijk.

Wandelgebied: Sierra de Grazalema, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand: 6 km
Looptijd: ca. 2,5-3 uur (heen en terug).
Hoogteverschil: start wandeling op 709 meter, bodem van de kloof (en laagste punt) op 477 meter. Hoogste punt van de wandeling: 742 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: middelzware tocht, normale conditie vereist. Het smalle pad naar de bodem van de kloof is op sommige punten gezekerd met een staalkabel. Af en toe wat klauterwerk. Goede schoenen vereist!
Markering: ja.
Horeca: geen mogelijkheden onderweg.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Overnachten in de buurt: kijk op onze pagina met overnachtingsadressen.

Let op: Voor deze wandeling is een vergunning nodig. Hoe je deze krijgt lees je in het artikel Handleiding permit aanvragen voor Sierra de Grazalema.

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Auto huren: Wij hebben inmiddels aardig wat auto’s gehuurd de afgelopen jaren. Op verschillende plekken, in verschillende steden en in verschillende periodes. In de lente, herfst en winter. Lees onze tips & ervaringen

Trappetjes en klauterwerk

La Garganta Verde (‘De Groene Kloof’) is een niet te missen klassieker in de Sierra de Grazalema. De heen- en terugweg van de afdaling in deze kloof overbrugt een hoogteverschil van 260 meter. Wat de wandeling vooral bijzonder maakt zijn de vale gieren die je van zeer dichtbij kunt spotten én het avontuurlijke gehalte van de route: trappetjes, een staalkabeltje, wat klauterwerk én spectaculaire uitzichten op de andere kant van de kloof.
Voor een tocht door de Garganta Verde kun je het best vroeg uit de veren (tip: ontbijten aan het verrukkelijke dorpsplein in het schitterende gelegen adelaarsnest Zahara de la Sierra). In de kloof kan het overdag behoorlijk warm worden en als je die ellende kunt besparen, waarom dan niet? Om bij het begin te komen moet je een auto hebben; het begin van de wandeling staat aangegeven langs de Ca-532 (de weg tussen Zahara de la Sierra en Grazalema). Er is een ruime parkeerplaats voor de auto. Tevens vind je bij het begin een informatiepaneel.

Tientallen vale gieren

Aanvankelijk hadden we de nodige reserves over de route (dezelfde weg heen als terug, sàài), maar alleen al vanwege de enorme populatie vale gieren is de kloof de moeite waard. Het eerst dat we zien als we na een kleine 1,5 uur de bodem van de kloof bereiken, is een half aangevreten steenbokje dat ergens van de rotsen is gesodemieterd. De wanden om ons heen gaan zeker 300 meter loodrecht omhoog, we ontwaren alleen een smalle blauwe streep licht. Slechts een uur per dag dringt er zonlicht in de kloof door en op die plekken groeien dan ook gras en roze bloemen. Verder is het er vooral koel en vochtig. En hel rustig, als er geen andere wandelaars zijn.

Eenmaal op de bodem van de kloof aangekomen, lopen we zover mogelijk door tot een groot rotsblok ons de weg verspert. Onze stemmen echoën door de kloof, water drupt van de rotsen. Het is er opvallend koel. Vlak boven ons cirkelen tientallen vale gieren. Urenlang zitten we op een rotsblok en volgen we ze door onze verrekijkers. Vogels kijken, je bocadillo’s opeten en wellicht een flesje wijn soldaat maken: heel veel meer is er niet te beleven in de Garganta Verde. Is ook helemaal niet nodig, de kloof is er spectaculair genoeg voor.
Als je lang genoeg door hebt gebracht in de bodem van de kloof, volg je precies hetzelfde pad terug naar boven. Een andere keuze is er ook simpelweg niet.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Garganta-Verde.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (9)

 • Beste allemaal,

  We willen deze garganta verde wandeling maken en hebben een permit. Maar nu lees ik in mijn kaart dat je alleen tot aan de eerste “mirador” primer punto de vista mag lopen. Klopt dat ? Is het een erg zware wandeling ?

  • Jan Mark Moquette

   Hallo Marc, staat dat op een papieren wandelkaart of een online kaart? Wij weten niet beter dan dat je helemaal naar beneden kunt lopen naar de rivier (ons laatste bezoek daar was in 2019). Of een wandeling moeilijk is, blijft altijd een lastig advies. Wij zijn zelf ervaren bergwandelaars en schatten in dat het voor mensen met weinig ervaring op sommige punten even spannend kan zijn maar niet enorm moeilijk. Er zitten paar steilere stukken in. En bij beneden hangt het er vanaf hoeveel water in de rivier staat of je ‘m kunt oversteken. Dat is wel leuk om te doen (eigen risico, pas op bij regenval…) omdat je daar bij de grot kunt komen. Succes!

   • Bedankt, er staat bij nader inzien op de vergunning dat erbij staat “incluye el cueva del ermite” dus we kunnen wel afdelen t/m de grot. Daarnaast is er de mogelijkheid dat je verder afdaalt met een kano of zo. Dat doen we niet. Bedankt voor jullie antwoord. Groeten Marc

 • Snap ik volkomen, maar ik wil niet overal op internet m’n naam terugvinden. Vandaar dat ik het zo oplos. Het e-mailadres is overigens wel echt, dus als u me mailt, zal ik u antwoorden met m’n echte naam en evt reposten. Aangezien deze post nogal off topic is, begrijp ik het goed als u ‘m verwijderd. Groet.

  • Roel Van den Eijnde

   We hebben alle verloven ingetrokken en er vervolgens met de complete redactie over vergaderd (twee man). The verdict (el veredicto): we zien het deze keer door de vingers…
   Nee, snappen we. We gaan zo snel mogelijk een antwoord formuleren, want de vraag is wél relevant.
   Groet!

    • Roel Van den Eijnde

     Dag Roeland. Het is al weer enige tijd geleden dat wij deze wandeling liepen, maar het is niet zo dat er sprake is van een smal pad met eindeloos diepe afgronden. Wat niet betekent dat er stukken tussen zitten die voor iemand met hoogtevrees eng kunnen zijn. Dat is helaas voor ons niet in te schatten. Uitproberen en omkeren als het niet goed voelt, dat is het enige dat we kunnen zeggen. En laat ons weten wat je ervaringen zijn. Let er wel op dat er voor deze wandeling in een bepaalde periode een vergunning nodig is!

 • Hoi, dit lijkt me een prachtige wandeling! Maarrrr….. ik heb erg last van hoogtevrees. Kom je onderweg ook langs ‘afgronden’? Ik kan niet over een pad van 3 m breed lopen als het aan 1 kant loodrecht naar beneden gaat. Misschien ken je de Masca kloof op Tenerife, dat kan ik niet. Hoe is het in de Garganta Verde?

  • Roel Van den Eijnde

   Wij antwoorden alleen op berichten met bestaande namen en bestaande e-mailadressen. Dus mocht je antwoord willen, graag even opnieuw posten…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, opmerkingen, goeie Spaanse grappen, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië