Wandelroute Sendero de la Garganta Verde

De afdaling in de Garganta Verde behoort tot één van de populairste wandelingen in de Sierra de Grazalema. Hoewel de afdaling (en vervolgens de klim!) er in combinatie met de warmte conditioneel best inhakt, is het geen moeilijke of lange tocht. Prima voor een halve dag. Een permit is voor deze tocht wel noodzakelijk.

Wandelgebied: Sierra de Grazalema, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand: 6 km
Looptijd: ca. 2,5-3 uur (heen en terug).
Hoogteverschil: start wandeling op 709 meter, bodem van de kloof (en laagste punt) op 477 meter. Hoogste punt van de wandeling: 742 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: middelzware tocht, normale conditie vereist. Het smalle pad naar de bodem van de kloof is op sommige punten gezekerd met een staalkabel. Af en toe wat klauterwerk. Goede schoenen vereist!
Markering: ja.
Horeca: geen mogelijkheden onderweg.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Overnachten in de buurt: kijk op onze pagina met overnachtingsadressen.

Let op: Voor deze wandeling is een vergunning nodig. Hoe je deze krijgt lees je in het artikel Handleiding permit aanvragen voor Sierra de Grazalema.

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Trappetjes en klauterwerk

La Garganta Verde (‘De Groene Kloof’) is een niet te missen klassieker in de Sierra de Grazalema. De heen- en terugweg van de afdaling in deze kloof overbrugt een hoogteverschil van 260 meter. Wat de wandeling vooral bijzonder maakt zijn de vale gieren die je van zeer dichtbij kunt spotten én het avontuurlijke gehalte van de route: trappetjes, een staalkabeltje, wat klauterwerk én spectaculaire uitzichten op de andere kant van de kloof.
Voor een tocht door de Garganta Verde kun je het best vroeg uit de veren (tip: ontbijten aan het verrukkelijke dorpsplein in het schitterende gelegen adelaarsnest Zahara de la Sierra). In de kloof kan het overdag behoorlijk warm worden en als je die ellende kunt besparen, waarom dan niet? Om bij het begin te komen moet je een auto hebben; het begin van de wandeling staat aangegeven langs de Ca-532 (de weg tussen Zahara de la Sierra en Grazalema). Er is een ruime parkeerplaats voor de auto. Tevens vind je bij het begin een informatiepaneel.

Tientallen vale gieren

Aanvankelijk hadden we de nodige reserves over de route (dezelfde weg heen als terug, sàài), maar alleen al vanwege de enorme populatie vale gieren is de kloof de moeite waard. Het eerst dat we zien als we na een kleine 1,5 uur de bodem van de kloof bereiken, is een half aangevreten steenbokje dat ergens van de rotsen is gesodemieterd. De wanden om ons heen gaan zeker 300 meter loodrecht omhoog, we ontwaren alleen een smalle blauwe streep licht. Slechts een uur per dag dringt er zonlicht in de kloof door en op die plekken groeien dan ook gras en roze bloemen. Verder is het er vooral koel en vochtig. En hel rustig, als er geen andere wandelaars zijn.

Eenmaal op de bodem van de kloof aangekomen, lopen we zover mogelijk door tot een groot rotsblok ons de weg verspert. Onze stemmen echoën door de kloof, water drupt van de rotsen. Het is er opvallend koel. Vlak boven ons cirkelen tientallen vale gieren. Urenlang zitten we op een rotsblok en volgen we ze door onze verrekijkers. Vogels kijken, je bocadillo’s opeten en wellicht een flesje wijn soldaat maken: heel veel meer is er niet te beleven in de Garganta Verde. Is ook helemaal niet nodig, de kloof is er spectaculair genoeg voor.
Als je lang genoeg door hebt gebracht in de bodem van de kloof, volg je precies hetzelfde pad terug naar boven. Een andere keuze is er ook simpelweg niet.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je deze wandelroute als rode lijn op de kaart lopen met eronder in het groen het hoogteprofiel. Wil je de route downloaden als gpx-file om zelf te gebruiken op je eigen gps-apparaat? Klik dan op de link downloaden onder het hoogteprofiel. Het gebruik van onze gps-tracks is voor eigen risico.

Download file: Garganta-Verde.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (7)

 • Hallo, ik vroeg me af hoe en waar ik aan een permit kom, wat dit kost en waar de wandeling exact begint. En of het te doen is bij lichte regen. Dank!

 • Hallo, klinkt als een mooie wandeling. Ik was benieuwd hoe ik aan een permit kom en wat het kost, waar de wandeling precies begint (en eindigt) en in hoeverre deze wandeling te gevaarlijk is in geval van lichte regen? Alvast bedankt voor uw reactie.

 • Snap ik volkomen, maar ik wil niet overal op internet m’n naam terugvinden. Vandaar dat ik het zo oplos. Het e-mailadres is overigens wel echt, dus als u me mailt, zal ik u antwoorden met m’n echte naam en evt reposten. Aangezien deze post nogal off topic is, begrijp ik het goed als u ‘m verwijderd. Groet.

  • Roel Van den Eijnde

   We hebben alle verloven ingetrokken en er vervolgens met de complete redactie over vergaderd (twee man). The verdict (el veredicto): we zien het deze keer door de vingers…
   Nee, snappen we. We gaan zo snel mogelijk een antwoord formuleren, want de vraag is wél relevant.
   Groet!

 • Hoi, dit lijkt me een prachtige wandeling! Maarrrr….. ik heb erg last van hoogtevrees. Kom je onderweg ook langs ‘afgronden’? Ik kan niet over een pad van 3 m breed lopen als het aan 1 kant loodrecht naar beneden gaat. Misschien ken je de Masca kloof op Tenerife, dat kan ik niet. Hoe is het in de Garganta Verde?

  • Roel Van den Eijnde

   Wij antwoorden alleen op berichten met bestaande namen en bestaande e-mailadressen. Dus mocht je antwoord willen, graag even opnieuw posten…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, opmerkingen, goeie Spaanse grappen, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië