Skip to main content

Wandelroute Sendero de la Garganta Verde

De afdaling in de Garganta Verde behoort tot één van de populairste wandelingen in de Sierra de Grazalema. Hoewel de afdaling (en vervolgens de klim!) er in combinatie met de warmte conditioneel best inhakt, is het geen moeilijke of lange tocht. Prima voor een halve dag. Een permit is voor deze tocht wel noodzakelijk.

Wandelgebied: Sierra de Grazalema, klik hier voor meer informatie.
Wandelafstand: 6 km
Looptijd: ca. 2,5-3 uur (heen en terug).
Hoogteverschil: start wandeling op 709 meter, bodem van de kloof (en laagste punt) op 477 meter. Hoogste punt van de wandeling: 742 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: middelzware tocht, normale conditie vereist. Het smalle pad naar de bodem van de kloof is op sommige punten gezekerd met een staalkabel. Af en toe wat klauterwerk. Goede schoenen vereist!
Markering: ja.
Horeca: geen mogelijkheden onderweg.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Overnachten in de buurt: kijk op onze pagina met overnachtingsadressen.

Let op: Voor deze wandeling is een vergunning nodig. Hoe je deze krijgt lees je in het artikel Handleiding permit aanvragen voor Sierra de Grazalema.

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Trappetjes en klauterwerk

La Garganta Verde (‘De Groene Kloof’) is een niet te missen klassieker in de Sierra de Grazalema. De heen- en terugweg van de afdaling in deze kloof overbrugt een hoogteverschil van 260 meter. Wat de wandeling vooral bijzonder maakt zijn de vale gieren die je van zeer dichtbij kunt spotten én het avontuurlijke gehalte van de route: trappetjes, een staalkabeltje, wat klauterwerk én spectaculaire uitzichten op de andere kant van de kloof.
Voor een tocht door de Garganta Verde kun je het best vroeg uit de veren (tip: ontbijten aan het verrukkelijke dorpsplein in het schitterende gelegen adelaarsnest Zahara de la Sierra). In de kloof kan het overdag behoorlijk warm worden en als je die ellende kunt besparen, waarom dan niet? Om bij het begin te komen moet je een auto hebben; het begin van de wandeling staat aangegeven langs de Ca-532 (de weg tussen Zahara de la Sierra en Grazalema). Er is een ruime parkeerplaats voor de auto. Tevens vind je bij het begin een informatiepaneel.

Tientallen vale gieren

Aanvankelijk hadden we de nodige reserves over de route (dezelfde weg heen als terug, sàài), maar alleen al vanwege de enorme populatie vale gieren is de kloof de moeite waard. Het eerst dat we zien als we na een kleine 1,5 uur de bodem van de kloof bereiken, is een half aangevreten steenbokje dat ergens van de rotsen is gesodemieterd. De wanden om ons heen gaan zeker 300 meter loodrecht omhoog, we ontwaren alleen een smalle blauwe streep licht. Slechts een uur per dag dringt er zonlicht in de kloof door en op die plekken groeien dan ook gras en roze bloemen. Verder is het er vooral koel en vochtig. En hel rustig, als er geen andere wandelaars zijn.

Eenmaal op de bodem van de kloof aangekomen, lopen we zover mogelijk door tot een groot rotsblok ons de weg verspert. Onze stemmen echoën door de kloof, water drupt van de rotsen. Het is er opvallend koel. Vlak boven ons cirkelen tientallen vale gieren. Urenlang zitten we op een rotsblok en volgen we ze door onze verrekijkers. Vogels kijken, je bocadillo’s opeten en wellicht een flesje wijn soldaat maken: heel veel meer is er niet te beleven in de Garganta Verde. Is ook helemaal niet nodig, de kloof is er spectaculair genoeg voor.
Als je lang genoeg door hebt gebracht in de bodem van de kloof, volg je precies hetzelfde pad terug naar boven. Een andere keuze is er ook simpelweg niet.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Garganta-Verde.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Comments (11)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *