Skip to main content

Serranía de Ronda

De Serranía de Ronda is géén Sierra of natuurpark, maar een comarca; een onderdeel van een provincie. In dit geval een comarca van de provincie Malága. Met de Sierra de Grazalema en Sierra de las Nieves binnen de grenzen presenteert het zich terecht ook als een machtig wandelgebied. Er loopt een geweldige zesdaagse GR doorheen: de GR-141 ofwel de Gran Senda de la Serranía de Ronda.

Even wat feiten…

De Serranía de Ronda is een gebied van ruim 1200 km2, er wonen bijna 56.000 mensen en telt 21 gemeenten. De hoofdstad van de comarca Serranía de Ronda is de stad Ronda zelf, met 35.000 mensen veruit de grootste gemeente. Drie geweldige natuurparken, de Sierra de Grazalema, Los Alcornocales en Sierra de las Nieves, vallen (deels) binnen de grenzen van het gebied.
Leuk weetje. Veel dorpen in de Serranía de Ronda beginnen met de letters Bena, Arabisch voor zoon. Benadalid, Benalauría, Benaoján, Benarrabá zijn allemaal dorpen die ooit werden vernoemd naar zonen van Moorse heersers.

Net zoals wij behoefte aan een overzichtskaartje van de Serranía de Ronda? Hier kun je het vinden.

Wandelgebied Serranía de Ronda

De Serranía de Ronda behoort volgens ons tot de mooiste wandelgebieden van Andalusië. Afwisseling is het woord dat de lading volledig dekt: waterrijk, groen, intiem, heerlijke dorpjes, onverwacht ruige kloven, heerlijke wandelpaden, velden vol bloemen en kruiden, machtige uitzichten, stille paden, fijne hotelletjes… Wat ontbreekt zijn grootschalige landbouwgebieden met olijven, kassen of avocadobomen of grote stedelijke gebieden en drukke snelwegen. Het gebied is vooral rustig en kleinschalig met kleine boerderijen en landerijen.

In het noorden vind je een halfopen landschap met bossen van vooral steeneik en hoge bergen. In het zuiden rollen de bergen meer, vind je verborgen valleien en bestaan de dichte bossen naast kurk- en steeneiken uit tamme kastanjes en dennen. Aan de randen van de dorpen en langs de doorgaande wegen vind je olijfboomgaarden, fruitbomen aan de oevers van de Rio Genal en Rio Guadiaro.

Wie de Serranía de Ronda beter wil leren kennen (en voldoende tijd heeft) raden wij ten zeerste aan de GR-141 ofwel de Gran Senda de la Serranía de Ronda te lopen. Deze zowel pittige als prachtige route van zes dagen begint en eindigt in Ronda. De route voert door het hart van het gebied en doet verschillende dorpen aan waarvan er in vijf wordt overnacht.
Natuurlijk zitten er ook in deze deze route ‘vervelende’ stukken waarbij je over brede, onverharde paden loopt, maar daarna volgt bijna altijd weer een ander, verrassend gebied. Wat je merkt is dat er bereidheid is geweest om mee te werken aan een mooie route: paden die leiden over privéland, veel ‘gates’ die toegang geven tot mooie gebieden, smalle en aantrekkelijke paden en hulpmiddelen als kabels en laddertjes op moeilijke passages.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *