Skip to main content

Wandelroute van Trevélez naar Refugio Poqueira

De wandelroute van Trevélez naar Refugio Poqueira is de tweede etappe van onze vijfdaagse wandeltocht door de Alpujarras en de Sierra Nevada. Bekijk alle etappes van deze tocht.

  • Wandelgebied: Alpujarras & Sierra Nevada, klik hier voor meer informatie.
  • Afstand: 8,9 km.
  • Stijgen: 1.170 m, tot boven 2700 m, dan ca. 200 m afdalen.
  • Looptijd: ca. 4 tot 4,5 uur
  • Zwaarte van de wandeltocht:  Goede conditie en enige bergwandelervaring vereist. Soms lastige paden in bergachtig terrein. Op het laatste stuk naar de berghut is het met slecht zicht lastig oriënteren.
  • Reisgidsen en wandelkaarten: Wandelkaart NP Sierra Nevada/ Alpujarras, uitg. Editorial Penibetica, 1:40.000. Kijk verder op onze pagina met gidsen en kaarten.

Locatie

Locator Alpujarras en Sierra Nevada

Korte routebeschrijving

De dag begint met een lange stijging, gevolgd door een behoorlijk stukje afdalen naar de berghut. In Trevélez moet je opletten zodat je niet verkeerd loopt: de juiste weg gaat naar het noordwesten en niet naar het zuiden.

Eerst klommen we langs wat boerderijen en akkers Trevélez uit, vervolgens werd het terrein kaler en ruiger. Na een tijdje klimmen stonden we opeens op de hoogvlakte Alto del Chorillo, op ca. 2720 meter die op een ‘maanlandschap’ lijkt. Op de hoogvlakte loopt een vrij brede onverharde weg onderlangs de Mulhacén die uitkomt bij het skigebied onder de Veleta. De weg ligt een groot deel van het jaar onder de sneeuw. Vanaf de Alto de Chorillo daal je vrij geleidelijk af naar de Refugio Poqueira, al met al toch nog een stevig stukje naar de hut.

Meerdaagse wandeltocht

Deze wandelroute maakt deel uit van een meerdaagse wandeltocht die wij in 2012 maakten door de Alpujarras en de Sierra Nevada. Wij liepen deze tocht in 4 dagen maar dan is het een flinke kluif, dat vraagt om een goede wandelconditie. We raden aan het te verdelen over 7 dagen, dan heb je ook meer tijd om te genieten en te ontspannen. De laatset twee etappes hebben wij niet zelf gelopen vanwege tijdgebrek, maar voeren over officiële GR- en PR routes. Onze aanbevolen dagetappes:

Bekijk onze video

Plekken om te overnachten

In Trevélez: Hotel La Fragua, www.hotellafragua.com
Iets te groot maar prima hotel. Bekend bij wandelaars en klimmers in het gebied. Het zijn eigenlijk twee hotels: I en II. Wij zaten in II. Dat is nieuwer, maar heeft de Spaanse sfeer gelukkig wel voldoende behouden. Grote, schone kamer met balkon en bad. Bescheiden ontbijt, maar dat is in Spanje wel vaker het geval. Uitstekend en voor een nette prijs gegeten in het drukke en gezellige restaurant van La Fragua I.

In de berghut : Refugio Poqueira, www.refugiopoqueira.com
De grootste hut (gebouwd in 1960) in dit gebied en de enige die het hele jaar open is. Op huttengebied is het verder niet veel in de Sierra Nevada. Dat is wel iets om rekening mee te houden voordat je hier een huttentrektocht gaat maken. Strategisch gelegen op 2500 meter aan de voet van de Mulhacén, hoewel het vanaf daar nog een stevige tippel is naar de top. Goed georganiseerde hut. Met kluisjes om je spullen op te slaan als je de volgende dag de Mulhacén wilt beklimmen. Met een hete douche (tegen betaling) en Engels sprekend personeel. Goed eten en drinken, ruimte om je spullen te drogen. Gemoedelijke sfeer, heerlijk terras in de zon. ’s Middags gaat de open haard aan en dan is het al snel lekker warm in de hut. Reserveren per e-mail is lastig; bellen werkt het beste! In de hut kun je stijgijzers en een pickel huren als je de Mulhacén bij verijsde omstandigheden gaat beklimmen. Altijd vooraf informeren naar de omstandigheden!

Wandelkaarten en -gidsen over de Alpujarras & Sierra Nevada

Georganiseerd naar de Alpujarras & Sierra Nevada

Verschillende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Alpujarras & Sierra Nevada. Een greep uit het aanbod:

De wandelroute op kaart en gps

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Etappe-2-Trevelez-Rifugio-Poqueira.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *