Skip to main content

Wandeling naar El Chorro (1380 m.)

Wandelgebied: Wandelgebied Sierra de Cazorla
Wandelafstand: ca. 17,2 km (rondwandeling)
Looptijd: ca. 4 uur.
Stijgen: 660 meter
Dalen: 660 meter
Zwaarte van de wandeltocht: Middelzwaar. Vooral lang, maar nergens echt lastig. Paden zijn goed onderhouden, route is met gps prima te vinden.
Beschreven: Walk 32 uit de gids Walking in Andalucia van Guy Hunter-Watts. Wij hebben het laatste deel van de route aangepast door langs de Rio Cerezueleo terug te lopen. Prachtig!
Markering: Delen rood-wit (GR-247), delen geel-wit, delen groen-wit.
Horeca: Als je voor onze route kiest, kom je langs de Casa Rural La Fábrica de Nacelrio. Mooi gelegen, groene en prettige plek. Drankjes worden geserveerd op bankjes bij een kiosk buiten.
Reisgidsen en wandelkaarten: Kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

Korte routebeschrijving

Wederom een geweldige wandeling uit het onvolprezen gidsje Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts met begin- en eindpunt in Cazorla. Dus geen auto nodig! Je beklimt geen top, maar je wandelt naar een indrukwekkend uitzichtpunt met de naam El Chorro; een rotswand waar roofvogels rondcirkelen en waar je prima een lunchstop kunt inbouwen. We liepen het laatste stuk anders dan de officiële route. Dit alternatief langs het water is prachtig en een absolute aanrader!

We liepen deze route in de maand mei en de omgeving van Cazorla stond vol in bloei! Dat had mede te maken dat het begin mei een aantal dagen fors had geregend. Maar zoveel verschillende soorten bloemen langs ons pad (klaprozen, slangenkruid, brem, bloeiende venkel, kamille, Grote klis) hebben we in Andalusië nog niet vaak gezien. Fantastisch!
Bij de start was het zwerk nog grijs en dreigend, maar 25 km verderop scheen de zon en in de loop van de ochtend mochten wij ook in de warmte baadden. Het overwegend makkelijk klimmende pad liep langs wilde notenbomen, akkertjes, olijvenvelden door een open gebied.

Broeder Antonio

De eerste stop maakten we bij de Monasterio Montesión. Helaas (blijvend) gesloten omdat de enige overgebleven broeder van de orde San Antonio San Pablo , broeder Antonio, in 2023 was overleden. Het is een prachtige, verstilde plek op zo’n 1200 meter, midden in de bergen en de natuur. Vanaf het klooster ga je verder over een smaller en wat steiler pad. Deels door het bos, deels over open stukken. Je komt uiteindelijk weer op een bredere weg die naar een weideplateau leidt met een steile afgrond aan de ene kant en grijze tweeduizenders aan de andere kant. Op het kartsachtigeplateau groeien veel loofbomen, struiken en bloemen. Boven je cirkelen talloze vale gieren en in de verte, in een met olijfbomen bespikkeld landschap, zie je het stadje Quesada liggen. Terug een stukje hetzelfde, daarna loop je vooral over een bredere slingerweg. Deze komt langs het (helaas!) gesloten Ríogazas Hotel dat werkelijk geweldig gelegen is aan de voet van de bergen.

Tapas en bier!

Wij verlaten in het laatste deel van de wandeling de route van Guy Hunter om af te dalen naar de Río Cerezuelo. Op het moment dat we echt afdalen naar de bedding van de rivier/ beek, stuiten we op de Casa Rural La Fábrica de Nacelrio waar we buiten wat kunnen drinken. Langs de Río Cerezuelo volgen we de gemarkeerde SL-A 266 Río Cerezuelo. Heel fraai stuk met af en toe bruggetjes en ‘plankieren en het water altijd dichtbij. Volop watervalletjes, volop bloemen en vooral ook veel schaduw. Je loopt vanzelf uit de natuur Cazorla weer binnen, onder het kasteel Cinco Esquinas langs en via de Iglesia San Isicio naar de Plaza de Santa María. Aldaar tapas en bier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *