Wandeling Nijar – Huebro – Nijar

Wandelen Nijar Huebro

Dit is een heerlijke en zeer mooie wandeling voor een halve dag. Maak hem bij voorkeur in de latere middag als het licht zo verrukkelijk op de verlaten terrassen in de vallei strijkt. De wandeling door de groene en verrassend waterrijke Huebro-vallei loopt langs eeuwenoude irrigatiekanalen en voormalige watermolens uit het midden van de 19e eeuw.

Wandelgebied: Wandelgebied Cabo de Gata
Wandelafstand: ca. 7,5 km (heen en terug)
Looptijd: ca. 2 – 2,5  uur.
Stijgen: 389 meter
Dalen: 389 meter
Zwaarte van de wandeltocht: Licht. Af en toe wat hoge ‘treden’ en soms wat smalle paden en passages langs de bergwand. Heen is het wel voortdurend stijgen, terug voortdurend dalen. De route is bijna volledig onverhard.
Beschreven: Nee, niet in de gidsen die wij ter beschikking hebben.
Markering: Rood-wit. Je volgt de markering van de GR 140. Goed gemarkeerd!
Horeca: In Níjar en Huebro (café-restaurant)
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.

In deze watermolens langs de route werd ooit graan tot meel vermalen. Er stonden zo’n 25 werkende molens in het dal, nu resten slechts de fundamenten. Met de komst van windmolens was het snel gedaan met de door water aangedreven molens in de Huebro-vallei; ze bleven tot de jaren ’70 van de vorige eeuw in gebruik.
Het gebied zelf maakt geen deel uit van het Parque Natural Cabo de Gata y Níjar. Om er vanaf de kust te komen, moet je je dus eerst door het kassengebied van Camperhermoso zien te worstelen. Dat eenmaal achtergelaten, wordt het meteen weer mooi.

Sierra Alhamilla

De wandeling begint en eindigt in het aardige ‘stadje’ Níjar (2700 inw), bekend om zijn aardewerk en keramiek. Je auto kun je het beste neerzetten op de centraal gelegen parkeerplaats aan de Calle en Parque, tegenover het politiebureau. Let even op dat het hier op woensdag marktdag is. Vanaf de parkeerplaats loop je de Calle en Parque af richting het centrum en bij de kruising ga je linksaf de Cmo de Huebro op (ga je hier rechtdoor, kom je op Plaza la Glorieta waar wat leuke terrassen zijn. Idee voor de terugkomst?).
Op de kruising vind je ook een bord ‘Huebro’. Je volgt de weg net zo lang tot in een haarspeldbocht een betonpad rechtdoor gaat; hier pik je de rood-witte markering op. Het betonpad gaat al snel over in een onverhard pad dat steeds smaller wordt. Je volgt het aldoor stijgende pad zonder veel problemen helemaal tot aan Huebro. Het dorpje Huebro ligt op bijna 700 meter, halverwege de Huebro-vallei, omringd door bergen van 1000 meter en hoger: de Sierra Alhamilla. Onderweg passeer je dus de restanten van molens en volg je soms stukken langs eenvoudige stenen irrigatiekanalen waar het hele jaar water doorheen stroomt. Zeer verrassend in deze verder droge streek. Eén keer steek je zelfs een stromende beek over waar van alles groeit en bloeit, vooral oleander.
Vlak voor het dorp kom je op een half verharde weg die je volgt tot aan de kerk in Huebro. Op het pleintje naast de kerk kun je heerlijk in de zon zitten. Iets verderop zit de Casa Enriqueta waar je wat kunt drinken en tapas en eenvoudige (dag)gerechten kunt krijgen. Iedere dag open van 09.00-17.00 uur.

Mar de Plástico

De wandeling volgt heen en terug dezelfde weg, maar dat is eigenlijk totaal niet storend. Op de terugweg slaat een uitwas van de Mar del Plástico je wel even vol in het gezicht; het hoort er nu eenmaal bij en het blijft iedere keer weer een fascinerend fenomeen dat grootste kassengebied ter wereld. Huebro is overigens ook per auto te bereiken over een deels onverharde weg. Handig als je met een grotere groep bent waarvan maar een deel wil wandelen.
Het goed gemarkeerde pad maakt deel uit van de GR-140 tussen de Puerto de La Ragua, hoog in de Sierra Nevada op de grens van de regio’s Almería en Granada, en de Cabo de Gata. Die GR is bijna 170 km lang en bestaat uit negen etappes.

De route op kaart en GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Niga-Huebro.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, opmerkingen, goeie Spaanse grappen, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië