Skip to main content

Wandelroute Castaño del Robledo – Alajár

Andalusië Wandelroute Castano del Robledo

Prachtige, afwisselende en middellange dagtocht. Je wandelt vooral over besloten, ommuurde paden, maar af en toe breekt het landschap open en krijg je een blik op de hoger gelegen delen van de Sierra de Aracena. Deze wandeling sluit haast naadloos aan op de rondwandeling vanaf Galaroza, dus mocht je eens gek willen doen, dan kun je een dagtocht van 25 km maken! Neem op deze wandeling voldoende water mee, hoewel je onderweg nog water kunt tanken in Alajár.

Wandelgebied: Sierra de Aracena
Wandelafstand: ca. 14,7 km
Looptijd: 4 – 4,5  uur
Hoogteverschil: 420 meter
Zwaarte van de wandeltocht: Volwassen dagtocht met af en toe wat klimwerk, vooral na de afslag bij Santa Ana la Real. Geen technische moeilijkheden, maar door soms losliggende stenen is het soms lastig lopen.
Beschreven: Ja. In de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 4. Alájar western circuit). Beginpunt is anders, want in Castaño del Robledo.
Markering: geel-wit, nieuwe wegwijzers, bordjes, soms een steenmannetje.
Horeca: In Castaño del Robledo is op maandag alles dicht. In het grotere Alájar is er alle dagen well iets open. In Santa Ana la Real is ook horeca maar daar kom je met onze tocht niet doorheen.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Aracena

Korte routebeschrijving

We beginnen deze heerlijke tocht in Castaño del Robledo omdat je je pauze dan in Alajár kunt houden waar altijd wel iets open is. Het zwaarste deel van je route heb je dan wel in de ‘finale’. De auto kun je het beste neerzetten aan het eindpunt van de route, vlakbij het routebord van de Sendero Castaño del Robledo aan de Calle del Rosario. Vanaf hier loop je naar het centrum van Castaño del Robledo en pik je de route op aan de oostkant van het dorp. Het pad voert vervolgens langdurig over prachtige keienpaden, onderlangs de 959 meter hoge Castaño. Kijk vooral op de open plekken even naar rechts: je ziet het stadje Jabugo in de diepte liggen. Delen van het pad zijn verhard met beton waarvan het niet helemaal duidelijk is waarom het er ligt. Maar vervelend is het nooit.

Het laatste stuk vanaf het ‘hippiedorp’ El Calabacino naar Alájar daalt lekker af en is opnieuw zeer groen, kleurig en open. In Alajár moet je zeker even neerstrijken op het gezellige en drukke Plaza Pedro de Vazquez met Bar El Poleo als middelpunt. Een andere aanrader is Bar La Parra met lekkere koffie. Er is ook een kleine kruidenier voor kleine boodschappen.

Vanaf de Plaza Pedro de Vazquez pik je de route weer op in de Calle Maestro Aurelio Rodriquez. Hier vind je ook een routebord voor de Sendero a Santa Ana la real. Het eerste deel van de route voert over een breed pad met veel losliggende stenen. Het koppie erbij houden en stevige schoenen dragen wordt door ons van harte aanbevolen. Je wandelt lange tijd langs uitgestrekte dehesas waar volop varkens scharrelen. Veel bomen dus veel schaduw! Vooral tijdens het eerste deel van de wandeling vind je deze uitgestrekte weidevelden met kurkeiken, later kom je ook veel walnoot- en amandelbomen tegen. De walkanten staan in de lente uitbundig in bloei. Af en toe passeer je een huis of een groepje huizen, heel vaak met prachtig verzorgde tuinen. Een verrukkelijk pad!


Net voor Santa Ana la Real (voor horeca moet je nog ca 1 km doorlopen) slaan we rechtsaf en steken we in La Presa de HU-8105 over. Aan de overkant van de weg volgt even een fel klimmetje en kort daarna een steile afdaling over een rommelig pad langs vooral kastanjebomen naar een ‘riviertje’ met een brug waar het goed pauzeren is. Vanaf hier volgt een lange en soms steile klim over een brede weg van ruim 2 km lengte. Onderweg is nauwelijks schaduw en bij warm weer heb je echt een flinke kluif aan dit traject. Zorg dus (nogmaals) voor voldoende water. Dichter bij Castaño del Robledo wordt het weer vlakker en het laatste deel tot bijna in het dorp volg je een fijne, bijna vlakke verharde weg.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Aracena

Georganiseerd naar Sierra de Aracena

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Aracena:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Linares-Castano-Robledo.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *