Wandelroute Alajár-Castaño del Robledo

Andalusië Wandelroute Castano del Robledo

Prachtige, afwisselende en middellange dagtocht. Je wandelt vooral over besloten, ommuurde paden, maar af en toe breekt het landschap open en krijg je een blik op de hoger gelegen delen van de Sierra de Aracena. Deze wandeling sluit haast naadloos aan op de rondwandeling vanaf Galaroza, dus mocht je eens gek willen doen, dan kun je een dagtocht van 25 km maken!

Wandelgebied: Sierra de Aracena
Wandelafstand: ca. 15,1 km
Looptijd: 4  uur
Hoogteverschil: 540 meter
Zwaarte van de wandeltocht: Stevige dagtocht met af en toe wat klimwerk, vooral na de stop in Castaño del Robledo (hoogste punt op de route is 822 meter). Geen technische moeilijkheden, maar door soms losliggende stenen is het soms lastig lopen.
Beschreven: Ja. In de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 4. Alájar western circuit).
Markering: geel-wit, wegwijzers, bordjes, soms een steenmannetje.
Horeca: In Castaño del Robledo zijn meerdere barretjes en restaurants (maar de kans is aanwezig dat alles dicht is).
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Aracena

Korte routebeschrijving

De route begint in het centrum van Alajár, niet ver van de Plaza Pedro de Vazquez. Het eerste deel van de route voert over een pad met veel losliggende stenen. Het koppie erbij houden en stevige schoenen dragen wordt door ons van harte aanbevolen. Je wandelt lange tijd door uitgestrekte dehesas. Veel bomen, veel schaduw! Vooral tijdens het eerste deel van de wandeling vind je deze uitgestrekte weidevelden met kurkeiken en later ook walnoot- en amandelbomen.

Na de Finca el Manantial steek je een riviertje over, verder is deze wandeling vrij ‘droog’. Na La Presa liggen er wat pittige klimmetjes op je te wachten. Hier vind je ook minder bos en kan het op warme dagen echt afzien worden. Dichter bij Castaño del Robledo volgt een lange afdaling. Na de rust daar volgt juist een lange (soms hete!) klim.

De wandeling scheert overigens een beetje onderlangs Castaño del Robledo langs. Dus mocht je wat willen drinken of eten, dan moet je even rechtdoor het centrum inlopen. Zeker rondom de Iglesia de Santiago el Mayor is het een en ander te vinden. Toen wij daar rond 12 uur aankwamen, was echter alles gesloten.

Het traject na Castaño del Robledo voert vervolgens langdurig over prachtige keienpaden, onderlangs de 959 meter hoge Castaño. Kijk vooral op de open plekken even naar links: je ziet het stadje Jabugo in de diepte liggen.
Het laatste stuk vanaf het ‘hippiedorp’ El Calabacino naar Alájar is opnieuw zeer groen, kleurig en open. In Alajár moet je zeker even neerstrijken op het gezellige Plaza Pedro de Vazquez met Bar El Poleo als middelpunt.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Aracena

Georganiseerd naar Sierra de Aracena

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Aracena:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je deze wandelroute als rode lijn op de kaart lopen met eronder in het groen het hoogteprofiel. Wil je de route downloaden als gpx-file om zelf te gebruiken op je eigen gps-apparaat? Klik dan op de link downloaden onder het hoogteprofiel. Het gebruik van onze gps-tracks is voor eigen risico.

Download

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips of vragen?

Heb je tips, suggesties, op- of aanmerkingen, goeie Spaanse grappen, wijze raad, kritiek of complimenten? Laat het weten! Neem contact met ons op, we geven antwoord.

Niks missen over wandelen in Andalusië?

Volg de wandelaars die via e-mail op de hoogte blijven over wandelen in Andalusië. Schrijf je in!

Volg ons

© www.wandeleninandalusie.nl 

Logo Wandelen in Andalusië