Skip to main content

Wandelroute Aracena-Corteconcepcíon

Aracena-Corteconcepion-01

Eenvoudige, maar daarom niet minder mooie wandeling door het half-open golvende landschap ten oosten van Aracena. Prima te doen op een (warme) ochtend of namiddag. Ideaal ook om te combineren met een bezoek aan de varkensboerderij van Eíriz in Corteconcepcíon. Mocht je het verhaal van de Pata Negra willen horen (en zien). Corteconcepcíon is een klein, maar levendig plaatsje met een mooie kerk (uitzicht!) en meerdere terrrasen.

Wandelgebied: Sierra de Aracena
Wandelafstand: ca. 12,5 km
Looptijd: 3-4  uur
Hoogteverschil: 300 meter
Zwaarte van de wandeltocht: lichte wandeltocht. Een wat langere klim na Corteconcepcíon terug naar Aracena doet de kuiten even bollen, maar vooral lekker wandelen. Hoogteverschillen zijn gering.
Beschreven: Ja. In de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 1. Aracena eastern circuit).
Markering: houten wegwijzers, bordjes, af en toe een lik verf.
Horeca: In Corteconcepcíon diverse mogelijkheden (halverwege de wandeling): La Barcina is een fijne plek voor koffie en eventueel lunch. Bar Cafetería El Marqués is héél Spaans. Lekker pleintje. Aan de ‘hoofdweg’ zitten diverse tentjes.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Aracena

Korte routebeschrijving

Ook deze wandeling begint op het centrale plein van Aracena: de Plaza Marqués de Aracena. Omdat wij een ‘standplaats’ hadden in de stad zelf, was de Plaza Marqués de Aracena een logisch startpunt. Je verlaat Aracena aan de oostelijke kant. Als je onder de N-433 doorloopt, volg je een klein stukje (zo’n 350 meter) de verharde weg richting Carboneras en sla je vervolgens rechtsaf en begint je wandeling richting Corteconcepcíon. Hier staat ook een houten wegwijzer en een informatiebord.

Wat een mooie ‘start’ van de wandeling! Je loopt eerst 2,5 km over een verrukkelijke, besloten weg door een breed, vruchtbaar en ‘dal’ met boerderijtjes, akkers met olijfbomen, fruitbomen en kurkeiken en velden en bermen vol bloemen. Beetje midden-Frankrijk, beetje Zuid-Limburg zelfs soms. De weg waar je over loopt is weliswaar verhard, maar dat is geen enkel probleem. Er is nauwelijks verkeer, de weg slingert en de omgeving is machtig mooi.
Halverwege de heenweg steek je via een aantal stapstenen een beek over. Het water vloeit hier breed uit in een soort lagune waar volop planten en bloemen bloeien en kikkers en salamanders rondscharrelen. Na het oversteken van het water wordt het pad ook wat smaller en ga je wat meer klimmen en dalen. In een kleine 1,5 uur vanaf het begin, bereik je de eerste huizen van Corteconcepcíon. In het kleine centrum vind je wat cafés en winkeltjes. Heb je een rondleiding bij Eíriz geboekt, loop je verder naar de noordoostkant van het dorp (voor het gemak loopt onze GPS-track tot daar).
Bezoek ook zeker even de kerk aan het begin van het dorp. Vanaf de kerk heb je een schitterend uitzicht op de bossen en bergen van de Sierra de Aracena. Ook zie je het grote stuwmeer Embalse de Aracena in de diepte liggen.

Terug verlaat je Corteconcepcíon aan de zuidwestkant. Je loopt eerst langs velden met olijfbomen en kurkeiken over een brede weg. Na ruim een kilometer sla je linksaf (Camino El Rebollar) en begint een vrij lange klim van ca 1 km. Grote kans dat je hier ook Iberico-varkens tegenkomt, want je loopt langs meerdere dehesas die prachtig omzoomd zijn door perfect opgestapelde muren: de zogenaamde muros de piedra seca (muren van ‘droge steen’, zonder cement). Met wat geluk kun je ook nog monniksgieren spotten. En de zwarte besjes die je aan de struiken langs de kant van het pad ziet, zijn geen vlierbessen maar laurierkersen.
Je bereikt uiteindelijk een bredere, open en vrij vlakke onverharde weg. Langs wat varkensboerderijen en een korte klim op het einde kom je na ca 3 km uit bij de N-433. Via de tunnel die je kent van de heenweg, ga je de weg onderdoor richting de binnenstad.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Aracena

Georganiseerd naar Sierra de Aracena

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Aracena:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Aracena-Corteconcepion.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *