Skip to main content

Beklimming Navazo Alto (1.395 m.) vanuit Benaocaz-via Casa Fardela

Wandelroute Benaocaz - Casa Fardela _Navazo Alto

Wandelgebied: Sierra de Grazalema.
Wandelafstand: ca. 10,4 km
Looptijd: ca. 4,5  uur.
Hoogteverschil: ca. 600 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: Middelzware wandeltocht. Het eerste deel van de wandeling volgt vanaf Benaocaz een goed te volgen pad in de richting van Grazalema tot Casa Fardela. Vanaf daar wordt het pad minder duidelijk vindbaar en de omgeving iets onherbergzamer. Via een kleine tussenklim bereik je de voet van de Navazo Alto, een rotsklomp van 1.395 meter hoog. Er volgt een enigszins pittige afdaling terug naar Benaocaz.
Beschreven: Nee. Alleen het eerste stuk wordt beschreven in de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 10. Grazalema to Benaocaz).
Markering: Nee. Het eerste deel tot Casa Fardela vind je vage blauwe stippen. Daarna heb je een gps of een wandelkaart inclusief goed oriëntatievermogen nodig.
Horeca: De enige plek om te eten, te drinken of inkopen te doen is Benaocaz.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer toppen beklimmen? Lees ons artikel ‘Mooie bergtoppen in Andalusië’.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Grazalema

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Korte routeomschrijving

Wij liepen deze wandelroute op een koude (10 graden) en winderige dag in april, met lichte motregen. Misschien om die reden dat we niemand tegen kwamen, wat de route een extra verlaten en onherbergzaam tintje gaf. Een aanrader!

Het eerste deel van de route is onderdeel van de bekendste doorsteek van Benaocaz naar Grazalema met een vrij duidelijk en dus goed te volgen wandelpad. Je begint in Benaocaz bij Barrio Nazari, een oud en onbewoond deel van het dorp. Het bordje Fuente del Tejar wijst de richting waarin je moet lopen. Over groene en stenige bergweitje met olijfbomen en ezels bereik je na ca. 3,5 km een verlaten deels ingestorte boerderij, Casa Fardela. Je zou hier ook richting het noorden verder kunnen wandelen naar Grazalema (Puerto del Boyar). Wij gingen richting het oosten.

Vanaf Casa Fardela is de route (en het pad) zelfs met goede wandelkaart niet eenvoudig te vinden. Het lukte ons goed dankzij de gps met daarin een goede wandelkaart van Spanje. In ieder geval moet je ca. 150 meter omhoog, een pasje op van ca. 1250 meter hoog. Aan de andere kant van de bergrug daal je af en vervolgens gaat het een tijdje op en neer over een soms onduidelijk pad in zuid-zuidwestelijke richting. Op km 6 bereik je een punt waar je de bergtop Navazo Alto kunt gaan beklimmen in oostelijke richting, of er onderlangs kunt lopen richting het zuidwesten.

Wij klommen de berg dus op. Een stenig maar goed begaanbaar pad over rotsachtig terrein. Richting de top wordt het terrein iets vlakker en zie je op een gegeven moment het baken op de top van 1395 meter, dat toen wij er waren (2019) in de kleuren rood, geel en paars was geschilderd.

Vanaf de top daal je gestaag af richting Benaocaz over een smal pad en stenige groene weitjes met zo nu en dan schapen, ezels en koeien. Mikpunt is het witte kerkje links van Benaocaz.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: benaocaz-navazo-alto.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *