Skip to main content

Wandelroute Benaocaz-Grazalema (Puerto del Boyar)

Benoacaz-Puerto-del-Boyar-Grazalema

Wandelgebied: Sierra de Grazalema.
Wandelafstand: ca. 8 km.
Looptijd: ca. 3,5  uur.
Hoogteverschil: ca. 400 meter klimmen, 200 meter afdalen.
Zwaarte van de wandeltocht: Eenvoudige tot middelzware wandeltocht.
Beschreven: Ja, de route wordt beschreven in de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 10. Grazalema to Benaocaz)
Markering: Nee. Het eerste deel tot Casa Fardela vind je vage blauwe stippen. Daarna heb je zeker een wandelkaart of bij voorkeur een GPS nodig. Download onze track op deze pagina.
Horeca: De enige plek om te eten, te drinken of inkopen te doen is Benaocaz, dan pas weer in Grazalema.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Grazalema

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Globale routebeschrijving

Het eerste deel van de tocht, vanaf Benaocaz tot de overblijfselen van Casa Fardela (een oude boerderij), is exact gelijk aan het eerste deel van onze wandelronde vanaf Benaocaz naar de bergtop Navazo Alto. Je wandelt vanaf Benaocaz over een goed te volgen maar amper gemarkeerde route in de richting van Casa Fardela. Vanaf dat punt ga je noordwaarts richting Casa del Dornajo (niet aangegeven). Zonder goede kaart is het juiste pad lastig te vinden, zelfs met kaart moet je goed zoeken naar het goede spoor. Casa del Dornaja, eveneens een vervallen boerderij waarvan slechts de muren nog overeind staan, ligt prachtig bij een waterbron en is een prima plek om even te stoppen.

Vanaf hier tot Puerto de las Presillas is het wandelpad goed te volgen. Je loopt met de hoogste toppen van de Sierra del Endrinar aan je rechterhand en een (bij helder weer) fraai uitzicht richting het westen van Andalusië. Wij zagen in de verte zelfs de kustlijn van de Atlantische Oceaan! Dit alles, samen met een logisch wandelpad zonder enorm klimmen of afdalen zorgt voor een ontspannen tocht.

Bij Puerto de las Presillas ga je door een flink hek met zowaar een wandel-aanwijzer richting Grazalema (3,2 km) én richting Puerto del Boyar (Mirador, 1,3 km). Hier moet je een keuze maken om direct naar Grazalema te wandelen, óf naar de parkeerplaats bij het uitzichtpunt Puerto del Boyar. Dat laatste deden wij omdat onze auto daar geparkeerd stond. Als dat niet het geval is, raden wij de eerste optie aan.

TIP: Het laatste traject vanaf P. Presillas maakt deel uit van een officiële korte wandelroute Sendero Puerto de las Presillas, 4,3 km. Die loopt vanaf het parkeerterrein bij de camping van Grazalema via P. Presillas naar Puerto del Boyar, vandaar de goede bewegwijzering bij P. Presillas. Vreemd genoeg is het geen rondje (Spanjaarden gaan er vanuit dat een betrouwbare vriend je bij de andere parkeerplaats komt afhalen) maar het is zeker mogelijk om vanaf Puerto del Boyar naar Grazalema door te wandelen als die zogenaamde vriend het laat afweten, een kleine 4 kilometer extra. Wij hebben dat niet gedaan.

Routebord met informatie over de korte wandelroute Puerto de las Presillas.

Andere wandelmogelijkheden tussen Benaocaz en Grazalema

Het is dus goed mogelijk om van Benaocaz naar Grazalema of omgekeerd te wandelen. Om het op een dag heen en weer te lopen vraagt uiteraard wat meer van je tijd en wandelconditie. Je zou kunnen overnachten in een van de plaatsen, ook bestaat de mogelijkheid om een bus terug te pakken, een tocht van 20 minuten. Wij hebben dat niet uitgeprobeerd, maar je zou om 15:40 vanuit Benaocaz de bus naar Grazalema kunnen pakken en om 19:00 vanuit Grazalema naar Benaocaz, afhankelijk van waar je standplaats is. Ook gaat er in de vroege ochtend (07:40) een bus van Benaocaz naar Grazalema, dan kun je zonder tijdstress ontspannen terug wandelen. Maar informeer ter plekke wat de opties zijn, of overweeg een taxi.

Er bestaat ook een wandelroute iets meer richting het westen via Salto del Cabrero die ook bij Puerto del Boyar uitkomt. Maar ons is verteld dat een boze boer op die route het wandelpad over zijn land heeft afgesloten en we hebben onderweg ook bordjes gezien die dat bevestigen. Salto del Cabreo is wel vanaf Benaocaz te bereiken. Een andere mogelijkheid zou zijn om de hoger gelegen en langere route richting/over de bergtoppen Reloy en Simancón te pakken. Je wandelt dan vanaf Casa Fardela oostwaarts bergop en vervolgens in noordelijke richting langs de westkant van de toppen. Wij hebben die optie zelf niet uitgeprobeerd.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: benaocaz-puerto-del-boyar-grazalema.gpx

Volg de route via de Komoot navigatie-app

Voor wie deze wandelroute wil volgen op zijn smartphone: wij bieden de route ook aan in de navigatie-app Komoot.

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *