Skip to main content

Wandelroute Benaocaz naar Salto del Cabrero

Wandelgebied: Sierra de Grazalema.
Wandelafstand: de officiële route is 3 km enkele reis, onze verlenging nog eens 2,5 km erbij. Flinke wandeling in totaal.
Looptijd: ca. 2,5 uur enkele reis.
Hoogteverschil: je stijgt licht, op en neer tussen 700 en 900 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: op zich is het een eenvoudige tocht, de officiële route. Het laatste stuk van onze verlenging naar de echte inham in de rots vraagt meer energie en wandeltechniek. Het is daar rotsachtig en er is amper sprake van een pad.
Markering: Er staat een mooi informatiebord aan de start. Voor de rest is het niet overdreven goed gemarkeerd, maar op zich goed te volgen. Een goede wandelkaart raden wij zeker aan om niet te verdwalen en met de track in je GPS is kun je niet fout lopen. Wij hebben de GPS-track gemaakt die je op deze pagina kunt downloaden.
Horeca: Benaocaz.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Grazalema

Auto huren: Wij hebben inmiddels aardig wat auto’s gehuurd de afgelopen jaren. Op verschillende plekken, in verschillende steden en in verschillende periodes. In de lente, herfst en winter. Lees onze tips & ervaringen

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Doorgang naar Grazalema afgesloten

Volgens het informatiebord aan het begin van de wandeling is deze wandeling ook bekend als Camino del Puerto de Don Fernando, blijkbaar een legende uit deze streek. De route was vroeger de belangrijkste verbindingsweg en communicatielijn tussen de stadjes Grazalema en Benaocaz. Op zich is dit een bekende wandelroute tussen beide plaatsen, maar het traject tussen de Salto en Grazalema (eigenlijk: parkeerplaats bij Puerto de Boyar) zou afgesloten zijn door een boze boer. De Salto is zeker te bezoeken vanuit Benoacaz en de moeite waard. Wie door wil wandelen naar Grazalema moet ter plekke (d.w.z. in Benaocaz of Grazalema) informeren of de boer zijn land inmiddels open heeft gesteld, of een andere route naar Grazalema pakken via Casa Fardela en Casa del Dornajo.

De Salto del Cabrero

Salto Cabrero betekent zoiets als sprong van de geitenhoeder. Het is een gat in een rots, uiteengespat door geologische oerkrachten. Zeker vanuit oostelijke richting bekeken is het een opmerkelijke poort in de wand, als een gebit waaruit een tand mist, met een puntige rots ernaast die in The Lion King niet zou misstaan. Een sprong in de rotswand dus, en de geitenhoeder is er in deze verlaten bergomgeving eenvoudig bij te denken. Zou Don Fernando de geitenhoeder zijn? Wij weten het niet.

Deze route deden we op een dag dat het weer slecht zou zijn, maar dat viel erg mee. De hele dag zijn wij niemand tegengekomen! Wat alles net iets desolater en avontuurlijker maakte, maar het is een bekende route dus met mooi weer en in het weekend zul je niet vaak alleen zijn.

Het informatiebord bij de start van de Cabrero in Benaocaz.

Korte routeomschrijving

De start van de route ligt geheel in het noorden van het dorp, aan het uiteinde van Calle Pajaruco. Je vindt daar het informatiebord. Door eikenbossen en langs weilandjes wandel je langs boerenschuurtjes en varkens die ooit als Spaanse ham zullen eindigen. Het is kort en licht afdalen naar een brug waar je de stroom oversteekt waarna het licht begint te stijgen. Er komt op een gegeven moment een punt waar het vrij onduidelijk is welk pad te volgen, maar je moet richting noordwest en later noord blijven lopen. Achterom kijkend zie je Benoacaz prachtig liggen. Na minder dan 3 km bereik je een weiland dat in de luwte van de omringende rotsen ligt. een mooie plek, in ons geval liepen er koeien en twee ezels. Dit is Puerto de Don Fernando!

Niets doet nog vermoeden dat de Salto del Cabrero nabij is, en eerlijk gezegd staat nergens duidelijk aangegeven dat je hier oostwaarts bergaf moet lopen. Wel doen, want daar is het officiële uitzichtpunt. Het is een lekkere plek om te genieten van de Salto die je hier vanuit het westen ziet liggen, het mooie uitzicht in de verte en de gieren die hier over je hoofd zweven. De markante rotspunt is vanuit dit uitzichtspunt niet zichtbaar. We liepen daarom nog een stuk verder vanaf Puerto de Don Fernando naar het noordoosten, ook benieuwd hoe ver we de route naar Grazalema nog konden volgen.

De oostkant van de Salto del Cabrero

Volg de route nog circa een kilometer door, tot een hek met een mededeling ‘verboden toegang na 1,5 km’. Wij zijn niet verder de route blijven volgen, maar door een hek richting het westen gekropen waar je het mooiste uitzicht krijgt op de Salto del Cabrero met de puntige rots duidelijk in beeld. Erg aantrekkelijk om niet te proberen de inham lopend te bereiken, en dat is gelukt. Er is hier geen duidelijk pad, maar wel voldoende sporen die duidelijk maken dat er vaker mensen lopen. Je moet tussen de bomen en rotsblokken het juiste spoor zien te vinden, wat niet meevalt. Eerst een stuk afdalen, dan weer omhoog, en je waant je in een soort paradijs met rotsen, loodrechte wanden, veel bloemen (in ons geval eind april) en forse alleenstaande bomen. Uiteindelijk sta je echt midden op de Salto del Cabrero met uitzicht en tussen de gieren die in de steile rotswanden nestelen.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

De wandelroute op kaart, GPS en navigatie-app

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: benaocaz-saldo-del-cabrero.gpx

Volg de route via de Komoot navigatie-app

Voor wie deze wandelroute wil volgen op zijn smartphone: wij bieden de route ook aan in de navigatie-app Komoot.

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *