Skip to main content

Wandelroute Galaroza-Castaño del Robledo

Verrassend mooie, makkelijke en prettige wandeling met de (in het voorjaar) kabbelende Jabugo tijdens het eerste deel en totale stilte tijdens het tweede deel. Galaroza is een prettig begin-en eindpunt van de wandeling, Castaño del Robledo halverwege een welkom rustpunt. Prima op een middag te doen. Deze wandeling sluit haast naadloos aan op de rondwandeling vanaf Alájar, dus mocht je het op je heupen hebben, dan kun je een ruk van dik 25 km maken!

Wandelgebied: Sierra de Aracena
Wandelafstand: ca. 10 km (als je de wandeling helemaal rondloopt)
Looptijd: 3 uur
Hoogteverschil: 300 meter
Zwaarte van de wandeltocht: makkelijke wandeltocht. Er zit in het tweede deel wat kort, maar stevig klim- en daalwerk in. Hoogteverschillen zijn gering. Bij regen is de afdaling richting Galaroza glad en lastig.
Beschreven: Ja. In de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 6. Galaroza circuit).
Markering: geel-wit, wegwijzers, bordjes
Horeca: Direct langs de route aan de rand van Castaño del Robledo ligt een kleine dorpskroeg annex winkel (géén koffie!). In het centrum aan het knusse dorpsplein zijn twee cafés te vinden waar je ook een lekker broodje kunt eten (even tweehonderd meter doorlopen).
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Aracena

Korte routebeschrijving

Het is niet per se nodig om je auto in het centrum van Galaroza neer te zetten. Dat is zelfs af te raden omdat er weinig parkeerplek is en het best lastig rijden is in de nauwe straatjes. Wij parkeerden hem min of meer aan de N-433 waar de wandeling ook begint en eindigt. Een andere optie is de Plaza de los Álamos in het centrum; daar is ruim voldoende plek en is het ook makkelijk aan- en wegrijden.
Zeker op warme dagen is dit een hele prettige wandeling met volop water op de eerste helft van de tocht. Je volgt namelijk vrij lang de rivier Jabugo (naar de gelijknamige plaats, beroemd van de ham!) en dat betekent veel schaduw en het idee van koelte. Het is overigens niet zo dat je pal naast de rivier loopt. Meestal slingert de rivier een meter of tien onder je pad door en soms loop je er in een grote boog vandaan. Maar hoe dan ook: vreedzaam, zeer groen en mooi!

De wandeling gaat zonder al te veel stijgen en dalen door tot aan de rand van Castaño del Robledo. Hier vind je, halverwege de wandeling ongeveer, een Mexicaans aandoend barretje waar je voor weinig geld wat kunt drinken en eventueel mondvoorraad kunt aanschaffen. Toen wij er waren, werden er op een zelfgemaakte barbecue sardientjes gegrild en tikten ruwe mannen flessen bier van een halve liter weg. Mocht je trek in koffie hebben: dàt hebben ze dus niet. Loop in dat geval in een paar minuten even door naar het centrum waar je op het knusse Plaza del Alamo een paar leuke terrassen hebt.

Terug is vooral in het begin vrij steil afdalen. Een deel over een smal pad dat door water diep is uitgesleten in het terrein. Bij nat weer is dit een vervelend stuk en kun je het beter vermijden (door een andere dag te kiezen). Aan je linkerkant zie je het stadje Jabugo dat overigens weinig te bieden heeft. Na de afdaling is het vooral lekker wandelen over een breder pad. Eigenlijk net voor je de rand van Galaroza bereikt, steek je via een brug nog een keer een riviertje over: de Rio Murtiga. Je stuit weer op de N-433 en daar loop je even langs (druk!) tot je Galaroza bereikt; eerste straat rechtsaf of doorlopen naar de auto. Op de Plaza de La Morena aan het begin van het dorp zitten wat leuke cafés en tapasbarretjes. Mocht je auto aan de Plaza de los Álamos staan, dan wandel je via de oostkant in een omtrekkende beweging terug naar het ‘centrum’. Het centrum is klein, maar kent een paar aardige terrassen en tapasbarretjes. Een mooie plek met uitzicht ligt wat verder buiten het centrum: Restaurante Terraza El Chaparral (als onderdeel van Hotel Doce Caños.)

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Aracena

Georganiseerd naar Sierra de Aracena

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Aracena:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Galaroza-Robledo.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *