Skip to main content

Wandelroute Grazalema-La Ribera de Gaidobar

Wandelroute Grazalema - La Ribera

Wandelgebied: Sierra de Grazalema.
Wandelafstand: ca. 12,5 km
Looptijd: ca. 4  uur.
Hoogteverschil: ca. 550 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: Zeker geen moeilijke wandeltocht. Je wandelt door de valleien ten noorden van het stadje Grazalema (La Ribera), door bewoond gebied, soms over smallere paden, maar veel over bredere boerenwegen met hier en daar een stuk asfalt.
Beschreven: Ja. In de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 11. Grazalema northern circuit).
Markering: Er is iemand enthousiast met een pot rode verf in de weer geweest, je komt regelmatig vage rode stippen tegen. Maar vertrouw er niet te veel op dat je daarmee de wandelroute zonder wandelgidsje, -kaart of gps 100% kunt volgen. Met alleen de routebeschrijving uit de wandelgids is de route ook behoorlijk lastig te volgen. Op tal van plekken is het de kunst om op de juiste plek het hek te vinden om door de omheining van iemands land te kruipen. Wij hebben de GPS-track gemaakt die je onderaan deze pagina kunt downloaden.
Horeca: De enige plek om te eten, te drinken of inkopen te doen is Grazalema. Onderweg kom je niets tegen qua horeca.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Grazalema

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Korte routebeschrijving

We raden aan om de route te volgen met onze GPS-track of de wandelgids van Guy Hunter-Watts in combinatie met een wandelkaart. Op basis van deze onderstaande beschrijving kun je de route niet volgen. De route loopt door laag gelegen bewoond gebied. Zeker niet dichtbevolkt, maar je komt regelmatig langs huizen, hekken en soms blaffende honden. Een geheel andere sfeer dan hoger in de Sierras. Je wandelt vaak over brede landwegen, soms over smalle paden door het groene rivierdal van de Rio Guadalete en steekt halverwege over naar het dal van de Arroyo del Espinar. Aan het einde klim je stevig naar het stuwmeer boven Grazalema waar je vanaf de stuwdam uitkijkt over het stadje en de hogere bergen van de Sierra de Grazalema.

Normaal gesproken start je in Grazalema. Je moet achter Hotel Puerta de la Villa op zoek naar de oude maar in onbruik geraakte toegangsweg tot Grazalema. Na ca. 700 meter steek je de hoofdweg naar Grazalema ( A-372) over en je loopt over een betrekkelijk saaie niet geasfalteerde maar brede weg en passeert gedurende 2,5 km een aantal bewoonde en onbewoonde huizen.

Op ca. 3 km van Grazalema kom je bij een plek waar je een smaller pad in duikt door een eikenbos. Hier is het zonder gps vrij onduidelijk hoe je moet lopen, de bedoeling is dat je door een weiland loopt en onderaan weer op een bredere weg uitkomt, dezelfde waar je over had gelopen als je bij de eerdere splitsing de bredere weg was blijven volgen.

Er is daar een plek (3,7 km vanaf Grazalema) waar je de rivier over moet steken, bij een huis. Je loopt verder tot een splitsing bij een huis waar een bron en een mooie rustplek (4,1 km) moet zijn. Wij misten die helaas.

Je gaat hier licht klimmen door een bos, komt geregeld borden ‘cañada’ (kanaal) tegen. Wat op zich niets met de wandelroute te maken heeft. Op een zeker moment bereik je een poort door een hekwerk bij een huis (5,5 km). Daar moet je doorheen, het is even zoeken waar, wij liepen hier in eerste instantie verkeerd. Je loopt over iemands privéterrein, wat wel de bedoeling is.

Enige tijd en een aantal bochten verder kom je bij een punt waar je vrijwel tegen de autoweg (CA-9123) aanloopt (6,2 km). Een hek belemmert de toegang tot die weg, maar voor dat hek had je al linksaf moeiten slaan. Hier passeer je aan aantal boerderijen en huizen voordat je het punt bereikt waar je de CA-9123 moet oversteken (8,1 km). Wie geen zin meer heeft kan hier terug liften naar Grazalema, of een taxi bellen.

De weg volg je een klein stukje (200 meter) richting het noorden en je slaat bij de splitsing linksaf. Vanaf hier klim je langzaam richting het stuwmeer. Je passeert onderweg een aantal huizen en op 9,5 km een hek dat je niet moet missen. Anders loop je verderop vast tegen een omheining.

Na enige tijd bereik je het stuwmeer boven Grazalema. Vanaf de dam heb je een interessant uitzicht over Grazalema en de bergen ten zuiden daarvan. Vanaf de dam daal je af naar het stadje over een leuk en smal pad. Je wandelt het hoogste deel van Grazalema binnen en daalt door de smalle straatjes af naar het startpunt van de route.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: grazalema-ribera.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *