Skip to main content

Wandelroute Linares de la Sierra-Alájar

Andalusie Wandelroute Linares de la Sierra Alájar

Deze prachtige en ‘stille’ rondwandeling sluit aan op de wandeling van Aracena naar Linares. Uiteraard kun je hem ook als losstaande tocht te maken. Alájar heeft een leuk en levendig plein: de Plaza de Espana. De wandeling kent twee gezichten: het eerste deel gaat vooral door het bos, het tweede deel door een ongerept open landschap met vergezichten tot in Portugal.

Wandelgebied: Sierra de Aracena
Wandelafstand: 10,2 km
Looptijd: 3 uur
Hoogteverschil: ca. 400 meter
Zwaarte van de wandeltocht: licht pittige wandeltocht. Er zit wat stevig klim- en daalwerk in, zowel in het eerste deel naar Alajár als het tweede deel terug naar Linares. De paden zijn niet overal even goed (losse stenen, soms hoge stappen), dus draag stevige wandelschoenen. De hoogteverschillen zijn gering.
Beschreven: Ja. In de Cicerone-gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts (Walk 3. Alájar eastern circuit).
Markering: soms geel-wit, houten, wegwijzers, bordjes
Horeca: In Alájar (ongeveer halverwege de wandeling): Bar El Poleo aan de Plaza de España. Maar er zijn meer mogelijkheden.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Aracena

Korte routebeschrijving

Deze wandeling wijkt qua landschap niet heel veel af van de wandeling tussen Aracena en Linares de la Sierra maar is zeker in het tweede deel stiller en wilder. We volgden vooral mooie, intieme wandelpaden die deels halfverhard zijn met grote keien. Onderweg liepen we langs prachtige boerderijen met heerlijke tuinen vol bloemen en fruit en langs uitgestrekte dehesas met rondscharrelende varkens tussen de eikenbomen. Het zuidelijke deel van de wandeling is niet alleen ruiger maar ook opener en kent een oversteek over een beekje dat ook later in het jaar water ‘geeft’.

Onderweg loop je ook nog door het verlaten gehucht Los Madroneros waar de laatste jaren toch weer mensen lijken te wonen. Dit is wel het meest afgelegen deel van de wandeling. Het voert ook door een opener landschap; minder intiem en minder groen dan het noordelijke deel maar zeker niet minder mooi!

Het noordelijke deel is vooral heel prettig om te wandelen, zeker bij wat warmer weer. Overal lopen waterkanaaltjes waar zeker in het voorjaar volop water doorheen stroomt. Zo’n 15 min na Linares kom je langs een prachtig, verstild bosmeertje: La Presa. Hier groeit volop munt en rozemarijn. Want daarna volgt is in een feite één lange klim tot aan de verharde weg aan (de A-470) en daarna een afdaling naar Alájar. In Alájar aangekomen, wandel je redelijk als vanzelf (richtpunt: de kerk!) naar de Plaza de España waar je voldoende winkels en cafés vindt. Bar Poleo is, zeker in het weekend), de plaats waar het gebeurt. Een groot terras, veel zon, muziek, goede broodjes, veel volk en prima koffie.

Je loopt terug via de zuidkant. Het begin gaat over een vrij steil klimmend verhard ‘voetpad’ met een fantastische blik over het weidse zuiden van de Sierra de Aracena. Het brede voetpad gaat uiteindelijk over in een smal keienpad. Meteen daarna wandel je door Los Madroneros, een gehucht dat tot 2018 nog vrijwel onbewoond was, maar steeds meer wordt opgeknapt en levendiger wordt. Vanaf Los Madroneros ga je langdurig klimmen zonder dat het ooit echt steil wordt. Na de klim volgt een vrije steile afdaling met losse stenen en soms hoge afstappen. Bij regen is dit een lastig stuk omdat je delen door een geul loopt.
Vlak voordat je Linares de la Sierra weer bereikt, vind je een picknickplek aan het water met opvallend beschilderde bomen (vanaf hier kun je eventueel de wandeling verder naar Aracena weer oppikken). Maak even een klein ommetje langs de Fuente Nueva y Lavaderos. Mooi plekje!

Gecombineerde wandeling van 25 kilometer

Wij liepen deze wandeling in combinatie met de rondwandeling Aracena – Linares de la Sierra. Al met al ben je dan een goede dag bezig. Groot voordeel is dat je drie keer een rustpunt met horeca hebt (twee keer in Linares en in Alájar). Vlak voor Linares de la Sierra ligt een prima picknickplek aan het water. In totaal kun je een volledige dagtocht van zo’n 25 km in je wandelboekje bijschrijven.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Aracena

Georganiseerd naar Sierra de Aracena

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Aracena:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: Linares-Alajar.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *