Skip to main content

Wandelroute Sendero Calzada Romana (Benaocaz-Ubrique)

Wandelgebied: Sierra de Grazalema.
Wandelafstand: ca. 3,3 km enkele reis, maar exclusief wandelen door de stad. Onze totale wandelroute is 9 km.
Looptijd: ca. 1,5  uur enkele reis.
Hoogteverschil: ca. 450 meter afdalen, en weer omhoog…
Zwaarte van de wandeltocht: Eenvoudige wandeltocht.
Markering: Ja, tenminste de Romeinse weg waar je je best moet doen om fout te lopen (ons lukte dat wel). Onderdeel van GR7/E4 wandelroute. Voor de alternatieve terugtocht heb je een kaart, oriëntatievermogen en liefst een GPS met track nodig. Download onze track op deze pagina.
Horeca: Niet onderweg. Wel in Benaocaz en Ubrique.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in Sierra de Grazalema

Locatie

Locator Sierra de Grazalema

Over de Romeinse weg

Vanaf Benoacaz loopt er een oude Romeinse weg naar het stadje Ubrique. Wij liepen deze route met druilerig pestweer, maar het is zeker een aardige wandeltocht over grotendeels historisch en breed wegdek van oude keien. Die Romeinse keien bleken door de regen spekglad te zijn, waardoor we vaker naast de weg in de berm liepen. Het is een prima heen-en-weer wandeling om meteen de mooie oude binnenstad van Ubrique mee te pikken, een paar boodschappen te doen bij een grotere winkel dan je in Benaocaz zult vinden. Ook vonden wij een leuk alternatief om terug te lopen om niet dezelfde wandelroute twee keer te doen. En: om 15:30 schijnt er een bus terug te rijden naar Benaocaz (10 minuten) en verder naar Grazalema.

Een goed informatiebord bij de start van de route in Benaocaz.

Korte routebeschrijving

Je verlaat Benaocaz via de Avenida de Cadiz, en langs de hoofdweg vind je de start van de route bij een informatiebord (Sendero Calzado Romana). Vervolgens is de route goed gemarkeerd, hoewel wij het desondanks voor elkaar kregen ergens een afslag te missen vlak voordat we het riviertje over moesten steken, dus let even goed op. Het eerste deel voert over een smal pad, tot je op een gegeven moment op de echte brede Romeinse weg terecht komt. De weg blijft breed en na ca. een uur kom je bebouwing tegen en wandel je langzaamaan Ubrique binnen.

Ubrique is de moeite waard om te bekijken. Onze route gaat eerst door een nieuwer deel van de stad (langs een grotere supermarkt!) en later door de schitterende oude binnenstad waar we uiteindelijk bij Calle Ronda bij een desolaat parkeerterreintje een leuk alternatief wandelpad vinden om terug te lopen naar Benaocaz. Je kunt uiteraard ook weer dezelfde weg terug naar Benaocaz nemen.

Wij deden dat niet, ons smalle pad kronkelt omhoog en op een gegeven moment kom je uit bij een huis langs een bredere onverharde weg die voert naar een mislukt en unheimisch bouwproject aan de hoofdweg waar je snel zo snel mogelijk weer weg wilt. Vanwege het slechte weer hebben wij de asfaltweg gevolgd naar Benaocaz, maar het is beter om ca. 100 meter na het bouwproject de onverharde weg die links afbuigt van de hoofdweg te pakken. Die komt weer uit bij het begin van de Romeinse weg en zo wandel je zonder overlast van langsrazende auto’s terug naar het dorp.

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de Grazalema

Georganiseerd naar Sierra de Grazalema

De volgende reisorganisaties hebben wandelreizen in hun programma naar de Sierra de Grazalema:

De wandelroute op kaart

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: benaocaz-ubrique-caldaza-romana.gpx

Meer GPS-tracks van onze wandelroutes

Als je speciaal geïnteresseerd bent in GPS-tracks tijdens je wandelvakantie: alle tracks van onze wandelroutes zijn gegroepeerd en te downloaden op onze pagina Wandelen met GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *