Skip to main content

Wandelroute Sendero Río de los Horcajos

Sendero Rio de los Horcajos wandelen Sierra de las Nieves

Wandelgebied: Sierra de las Nieves
Wandelafstand: ca. 10 km
Looptijd: ca. 3  uur.
Hoogteverschil: ca. 400 meter.
Zwaarte van de wandeltocht: Licht/ middelzwaar door de stevige afdaling en stijging die je maakt. Goede bergschoenen zeker aanbevolen. Technisch geen grote moeilijkheden. Langs de Río de los Horcajos is het vooral ontspannen wandelen.
Beschreven: Nee
Markering: Goed. Middels wegwijzers, paaltjes en verfstrepen (situatie kan veranderd zijn!)
Horeca: Tolox en Hotel Cerro de Hijar.
Reisgidsen en wandelkaarten: kijk op onze pagina met gidsen en kaarten.
Meer wandelroutes in dit gebied: kijk op Wandelroutes in de Sierra de las Nieves

Locatie

Locator Sierra de las Nieves

Korte routebeschrijving

De Sendero Río de los Horcajos is een 9,8 km lange wandeling die begint en eindigt in Tolox. Het is een heerlijke, afwisselende tocht met uitdagend klim- en daalwerk, maar zeker ook met ontspannen struinen langs de groene Río de los Horcajos. Deze halve dagtocht gaat tevens door het centrum van Tolox.

(Let op de opmerking onderaan dit artikel bij ‘Comments’!)

De Sendero Río de los Horcajos (SL-A-229) begint officieel bij een punt waar meer wandelingen beginnen: de Balneario de Tolox (‘de spa van Tolox’). Hij is goed gemarkeerd met verfstrepen, paaltjes en bordjes. Op het moment dat wij er waren, was de spa gesloten, maar kuren schijnt er nog steeds te worden gedaan.

We pikten de route op voor de deur van ons Hotel Cerro de Hijar waar we overnachtten. Vanaf het hotel neem je eerst een stukje brede gravelweg, maar al heel snel verlaat je deze weg en volg je een heerlijk, maar tegelijkertijd ook smal en stenig bergpad dat stevig afdaalt naar de vallei van de Río de los Horcajos. Goede schoenen en enige ervaring met bergwandelen zijn hier nodig. Zie ook de opmerking over dit deel van de route hieronder!!
Kijk onderweg zeker af en toe ook even terug naar de spectaculaire ligging van Hotel Cerro de Hijar boven op een uitstekende rots.

De verrassend groene vallei waar je in afdaalt, wordt omringd door de hoogste bergen van de Sierra de las Nieves, inclusief de Torrecilla (mocht je hem herkennen…). Waar je de (bewoonde) vallei op ca 450 meter hoogte bereikt, begint ook een min of meer verharde weg. Die ga je niet volgen. Je blijft over een heerlijk vlak pad vrij dicht bij de rivier lopen, langs kastanje-, granaatappel- en palmbomen. De rivier zelf wordt door hoog riet, bamboe en andere begroeiing een beetje aan het oog onttrokken, maar her en der stromen watertjes van alle kanten richting de groene oase die de Río de los Horcajos vormt.

Na ca 1.5 uur wandel je langs een grote picknickplaats in het bos waar je ook een kleine kapel vindt: de Virgen de las Nieves. Sinds 1605 is de ‘Maagd van de Sneeuw’ patroonheilige van Yunquera, El Burgo en Tolox. In de parochie van El Burgo lag zelfs een ‘heilig boek’ voor de maagd en lange tijd het enige boek in de wereld was dat helemaal was gewijd aan de Virgen de las Nieves. In 1995 richtte een groep inwoners van Tolox het Broederschap van de Virgen de las Nieves de Tolox op. Sindsdien gaat er ieder jaar in mei een populaire bedevaart naar de kapel.

Hoe dichter je Tolox nadert, hoe meer huizen en cortijo’s je tegenkomt met tuinen die geuren van de jasmijn en oleander. Wat je ook veel tegenkomt, zijn bomen met de naranja agria; een kleine, zure sinaasappel die ook wel bittersinaasappel of naranja amarga wordt genoemd. Qua uiterlijk een soort kruising tussen een mandarijn en een kleine sinaasappel. De vrucht vormt o.a. de basis voor de beroemde bittere Engelse marmelade en smaakt zuur en inderdaad bitter; niet erg aangenaam om zo te eten. Wél gezond! Er wordt ook likeur van gemaakt; niet alleen in Andalusië maar bijvoorbeeld ook in Mexico.

Uiteindelijk loop je (verhard) het dal van de Río de los Horcajos uit en bereik je meteen de ‘buitenwijken’ van Tolox. De route gaat dwars door het centrum van het stadje heen. Wij stopten uiteraard voor een lunch in Restaurante La Alberca dat aardig eten serveert, maar vooral wegens het uitzicht over de stad de moeite waard is. Via de zuidkant loop je de stad weer uit en volg je een klein stukje de weg die uiteindelijk bij Hotel Cerro de Hijar eindigt. Aan het begin van deze weg is ook het officiële startpunt van de route.
Al snel verlaat je asfalt weer en klim je min of meer parallel hieraan over een smal pad van ca 330 meter naar 560 meter hoogte. Ongeveer de laatste 600 meter van je wandeling loop je verhard tot aan de deur van het hotel. Zwemmen!

Wandelkaarten en -gidsen over de Sierra de las Nieves

  • Sierra de las Nieves Parque Natural, Éditorial Penibetica, 1:25.000, kaartnummer 2. Set van twee kaarten; een westelijk deel dat loopt tot Ronda (nummer 1) en een oostelijk deel dat loopt tot Guaro en oa Tolox bevat (nummer 2).
  • Walking the Mountains of Ronda and Grazalema, uitg. Cicerone, Guy Hunter-Watts. Gids met 32 dagwandelingen in Grazalema, Sierra de las Nieves en de vallei van de Guardiaro. Acht wandelingen lopen door de Sierra de las Nieves.
  • Rother wandelgids Andalusië, 50 wandelingen van de Costa del Sol, Costa de la Luz tot aan de Sierra Nevada. Drie wandelingen in de Sierra de blas Nieves.
  • ANWB Wandelgids Andalusië, 35 (halve) dagtochten aan de zuidkant van Andalusië. Drie wandelingen in de Sierra de las Nieves.
  • Bekijk ook onze pagina ‘Gidsen en kaarten’.

De wandelroute op kaart en GPS

Hieronder zie je hoe deze wandelroute als rode lijn op de kaart loopt. Het geeft je een idee van de locatie van de route en de loop van het wandelpad. Download de gpx-track via de link ‘Download file’.

Download file: sendero-rio-de-los-horcajos.gpx

Comments (4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *